Halloween, Macbook Air och snart november

Det är kväll och snart ska jag följa med barnen ut och skrämmas. Husen här är fantastiskt dekorerade och jag läste att Halloween är en 6.1 miljarders industri i dollar, så det hela går helt i linje med planerna för ekonomiska stimuli. Själv har jag gjort mitt och skaffat en liten 11″ Macbook Air. Den är…magisk. Det går inte att beskriva på annat sätt. Jag sitter nu och skriver på den och kan berätta att den kommer att vara min följeslagare var jag går. Den är ett skrivverktyg, där min iPad är ett verktyg för att läsa och se på video. Den är också ett verktyg för att blogga, alldeles oavsett var jag råkar vara.

November inträder snart, och med november den stora saknaden efter Novembersällskapet. Ni vet vilka ni är, och jag hoppas att ni kommer hit snart! Jag tröstar mig med att läsa om Schumpeter. Bland så mycken klokskap slog mig särskilt hans observation om hur benägna vi är att tro att den tekniska utvecklingen är över. Men varför skulle den vara det? Schumpeter skriver (s. 117-118):

An analogous argument applies to the widely accepted view that the great stride in technological advance has been made and that but minor achievements remain. So far as this view does not merely render the impressions conceived from the state of things during and after the world crisis – when an apparent absence of novel propositions of the first magnitude was part of the familiar pattern of any great depression – it exemplifies still better than did the “closing of humanity’s frontier” that error in interpretation that economists are so prone to commit. We are just now in the downgrade of a wave of enterprise that created the electrical power plant, the electrical industry, the electrified farm and home and the motorcar. We find all that very marvelous, and we cannot for our lives see where opportunities of comparable importance are to come from. As a matter of fact however, the promise held out be the chemical industry alone is much greater than it was possible to anticipate in, say, 1880, not to mention that the mere utilization of the achievement of the age of electricity and the production of modern homes for the masses would suffice to provide investment opportunities for quite a time to come. Technological possibilities are an uncharted sea. […]From the fact that some of them have been exploited before others, it cannot be inferred that the former where more productive than the latter. And those that are still in the laps of the gods may be more or less productive than any that have this far come within our range of observation. Again this yields only a negative result which even the fact that technological “progress” tends, through systemization and rationalization of research and of management, to become more effective and sure-footed, is powerless to turn into a positive one. But for us the negative result suffices: there is no reason to expect slackening of the rate of output through exhaustion of technological possibilities.

Det är en trösterik tanke i novembermörkret. Eh. Fast det är 26 grader och sol här, förstås, och jag har en Macbook Air. Sade jag det? Mmmmm.

2 thoughts on “Halloween, Macbook Air och snart november”

  1. Sjukt sugen på en MBA jag också. Funderar dock på 13-tummaren. Hur känns det att sitta länge och skriva på 11-tummaren? Jag körde tillfälligt med en 10″ Netbook förra sommaren och blev helt snurrig i bollen efter en heldag framför en sån liten skärm. Jag tänker att jag måste upp till 13″ om det ska funka som “enda arbetsdator”. Och skriva, det vill jag ju göra. 🙂

    1. Det fungerar valdigt bra, faktiskt. Jag tycker om min 11″ just darfor att den har ett bra tangentbord. Och den har en valdigt, valdigt bra skarm. Med Mellel och helskarmslage kan man skriva flera dagar i rad…

Leave a Reply