5 thoughts on “Senaste krönikan i CS”

 1. “Det är ju förstås pudelns kärna. Mycket av den politiska dialogen handlar om hur vi kan säkerställa nya arbetstillfällen, men ytterst vill alla politiker också se en stark produktivitetstillväxt. ”

  Efter att ha sparkat in en öppen dörr så där, infinner sig inte en slags tomhet ? Pluspoäng för att ha pratat med Hal Varian, läroboksmästare. Det gäller att skapa helt ny form av arbete som i sin tur ger jobbtillfällen. En restprodukt av IT samhället som redan ger oss detta är recycling av datorer och mobiltelefoner till exempel.

 2. Strukturomvandling är ju ingenting nytt. Det finns ju inte längre särskilt många telefonister, som kopplar samtal genom att stoppa in rätt sladd i rätt hål. Inte heller ser man de gatsopare, som sopade upp exkrementer efter passerade hästar på sina skyfflar. Problemet är väl egentligen, att det i samhället finns så många arbetsuppgifter, som borde utföras, inom välfärden t ex, och så många arbetslösa, som lever på bidrag. Det är politikerna alldeles för ängsliga för att koppla samman: Större krav på de som får betalt av samhället att utföra det samhället behöver!

 3. Det behöver inte vara en tradeoff, en rapport från McKinsey belyser detta. Punktform i sista länken. Hal Varian,det var häftigt, alla ekonömer har ju läst hans böcker och sedan förfasats över all ineffektivitet som finns runtomkring oss.

  “Does higher productivity destroy jobs? Sometimes, but only in the very short term,”

  Why US productivity can grow without killing jobs
  http://www.mckinseyquarterly.com/Economic_Studies/Country_Reports/Why_US_productivity_can_grow_without_killing_jobs_2748

  http://www.mckinsey.com/mgi/publications/growth_and_renewal_in_the_us/index.asp

Leave a Reply