Dags för ett decennielöfte?

Eftersom vi nu inleder ett nytt decennium har vi chansen att gradera upp de nyårslöften som vi normalt avger med någon sorts insikt om att de kommer att vara minnen blott i februari. Vi kan nu, om vi vill, avge decennielöften.

Att tänka tio år framåt kan verka avskräckande, men det öppnar också enorma möjligheter. Det är mycket litet som inte kan åstadkommas på tio år. i de första avsnittet av The Institute for The Futures framtidsforskningsserie konstaterar föreläsaren att på tio år kan man bli expert i ett nytt ämne, skriva fem böcker, byta karriär, helt lägga om sin livsstil, skapa och växa ett företag till en marknad på miljarder och revolutionera vetenskaper. Tio år är en hel del tid.

Därför, noterar hon, är svaret på när framtiden börjar också lämpligen om tio år. Om vi sätter tio år som riktmärke så kommer vi nämligen att verkligen våga tänka fritt.

Här då dagens övning: sitt ned och skriv ned hur du vill att ditt liv ska se ut 2030, och hur du tog dig dit. Eller, om du är mer orolig – hur du vill att ditt liv inte skall se ut och hur du hamnade där.

Om tio år är jag 58 år (!) och då tänker jag mig att mitt liv kommer att se ganska annorlunda ut mot hur det ser ut i dag. Här är några saker jag är ganska säker på:

– Jag kommer att ha en annan arbetsgivare, eller i alla fall en annan roll. Förmodligen en annan arbetsgivare.

– Jag kommer att ha skrivit mer, och om jag får som jag vill kommer jag att ha skrivit fler böcker.

– Jag kommer att vara i bättre form. Resor och arbete har eländigt nog saktat ned mig, och det är en av mina prioriteter att få det på rätt köl igen.

– Jag kommer att ha lärt mig massor om saker som jag inte kan något om i dag – och över en mängd olika ämnen. Kommer jag att ha lärt mig ett nytt yrke? Det är inte omöjligt. Ibland funderar jag på att hitta tillbaka till den mer klassiska juridiken, exempelvis.

– Jag kommer att ha barn som är unga vuxna!

Det är bara en skiss, och jag ska under de veckor som är kvar skriva ned mer i detalj hur jag vill att de kommande tio åren ska se ut. Det kunde man givetvis ha gjort när som helst, men det roliga är att decennieskiften och annat faktiskt har en viss betydelse – de är symboler och vi bör nog låta dem bli det. Vikten av symbolik är lätt att underskatta, och då förlorar vi möjligheten att dra nytta av deras ofta subtila påverkan på våra liv.

Leave a Reply