Internet nämns inte i regeringsförklaringen

Bild 11

Det är kanske ett tecken på kristider, kanske ett tecken i tiden, men den nyligen avlämnade regeringsförklaringen innehåller inte ordet Internet en enda gång. Man kan tycka litet olika om det. Vissa kanske tycker det är bra – varför dra in Internet i en tid med finanskris och globala problem? Andra, och jag tror att jag tillhör dem, skulle nog ha välkomnat en nätpolitisk utblick. IT-politiken nämns en gång, och då är det i frågan om IT-infrastruktur. Inget om entreprenörskap på nätet, inget om innovationen på nätet och inget om nätets kapacitet att skapa helt nya former för deltagande politik – detta trots att Sverige under ordförandeskapshalvåret är en avgörande kraft i skapandet av de kommande fem årens IT-politik i Europa. Europa, ja, som nämns tre gånger – mot jobb som nämns 22.

Vad är det vi ser här? Är det en pragmatisk politik som levererar vad folk verkligen bryr sig om? Eller en visionslös politik som haltar sig fram genom en omvärld dikterad av makroekonomiska tillfälligheter? Jag skall ärligt säga att jag vet inte, men det är åtminstone en i någon mening ideologitunn politik. Ett försök att visa att regeringen inte är ideologisk, utan pragmatisk. Det är inte tanke, utan handling, som kännetecknar styrningen av landet. För vissa är detta nog oerhört välkommet. För andra, ja, ett orostecken.

Ett land har alltid visioner. Sina egna eller andras, för att parafrasera en historisk observation. Jag skulle nog föredra våra egna, på alla områden. I ljuset av det kan jag känna mig litet nedstämd efter att ha läst regeringsförklaringen. Men visst, jag förstår. Det handlar nu om att visa förmågan att styra, inte förmågan att leda. Det är synd att de är så olika.

5 thoughts on “Internet nämns inte i regeringsförklaringen”

  1. Innovation? Vad ska det vara bra för? Det vet man ju hur de är, de där långhåriga datanördarna. Stjäl musik gör de också har jag hört. Och knarkar. Fy fan. Spärra in dem bara.

  2. Det heter väl numera departementet för Kommunikationer, infrastruktur och IT med uppdelning på Transporter och infrastruktur samt Informationssamhället, vad mer kräver IT lobbyn? För övrigt är hanteringen av diverse myndigheters webbplatser förvirrande, vad är vad och varför förstår dom inte hur viktigt det är med permanenta länkar till samhällskritiska funktioner? Ett aktuellt exempel, Krisberedskapsmyndigheten blev den 1 januari tydligen Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), jag upptäcker det när jag vill läsa om svininfluensan och skickas då vidare till Krisinformation.se som också verkar finnas på Twitter, en högst instabil skittjänst som verkar vara nede varannan dag. Så jag letar vidare och hamnar på ytterligare en samhällstjänst som kallas för Krisinformation.se och kommer då på att Smittskyddsinstitutet.se också finns, jag har nu inte mindre än fyra stycken svenska källor till viktig samhällsinformation, utöver internationella informationskanaler såsom WHO, CDC och ECDC

    Det här är IT Sverige, en kakafoni och kaos, omringat av feta katter som vill sälja system till en inkompetenta upphandlare som alltid betalar för mycket och inte ens vet vad dom vill ha. det behöver dom konsulter för att fastställa. Tydligen så kostade Försäkringskassan upphandling av ett SAP system 10 miljarder och om det fungerar idag eller är fullständigt implementerat vet ingen, troligtvis inte.

    Om jag vore statsminister skulle jag vilja gömma IT långt ned på dagordningen, den är ineffektiv.

Leave a Reply