Att läsa på en iPad

Så. Det har hänt. Jag har börjat läsa på min iPad. Jag trodde aldrig att det skulle ske, att jag skulle läsa en hel bok på en skärm, ens på en Kindle. Jag har länge sagt, och tycker fortfarande, att boken är den absolut bästa informationsartefakt som tänkas kan, men jag måste medge att det gick snabbt och smärtfritt att vänja sig.

Obehagligt snabbt.

Jag har haft min iPad sedan i april och har inte kunnat läsa på den, även om jag försökt. Skärmen var inte bra, jag gillade inte upplevelsen, jag kunde inte läsa utomhus — skälen var många och av varierande halt. Men mest ville jag nog inte. Nu när jag väl prövat oroar det mig. Tänk om det inte finns några boklådor kvar om femtio år?!

Jag vill bli upprörd in i märgen av den tanken.

Men jag funderar mest, just nu, på att köpa en Kindle för att jämföra, och för att kunna läsa i solljus.

Jag känner mig svekfull. Ond.

8 thoughts on “Att läsa på en iPad”

 1. Var dina skäl bättre än de för att stanna kvar på vinyl (“Omslagen behöver stora dimensioner för att komma till sin rätt”, “Digitalt låter själlöst”) eller CD (“Alla vill ha ett texthäfte att bläddra i”, “Ens skivhylla signalerar vem man är”)? Och om inte, notera att tiden mellan ipodlanseringen och Tower records konkurs var bra mycket mindre än femtio år.

  Gissningsvis kände sig vinyl- och CD-entusiasterna lite onda när de började prova nästa medium. Förhoppningsvis har de kommit till frid med sitt samvete vid det här laget.

  Jag har läst en hel del böcker på e-bläck-skärm i sommar. Jag gillar’t. Särskilt det att jag alltid har med mig de böcker jag vill kunna läsa. Den bekvämlighetsfaktorn vinner över alla pappersboksargument (inklusive det nu väldigt aktuella att bara ett fåtal titlar går att få tag på i användbara format till rimliga villkor).

 2. Det värsta är att jag upptäcker att jag sitter och nickar när jag läser din kommentar. Hm. Ja, ja. Det är bara att köpa en Kindle. Vilken är bäst?

 3. Haha, härlig självreflektion! Har älskat att läsa elektroniskt sen Palm-tiden – mitt bekymmer just nu är ett annat: sen jag blev med iphone rycker o sliter twitter, instapaper, google reader osv mig iväg från e-böckerna. Värre problem tror jag, för det utmanar min självdisciplin. Måste välja långt före kort aktivt även när det inte är semestertider.

 4. Du kommer bli än mer förvånad när du en dag upptäcker att du även börjat läsa på iPhone.

  Amazons kindleapp fungerar fantastiskt bra, speciellt att den synkar mot alla enheter.

  Jag har plötsligt börjat impulshandla och läsa digitala böcker på ett sätt jag inte trodde jag skulle göra.

  Har också en Kindle men den suger rätt rejält mot iPad. Du vill göra mer än bara läsa och dessutom är användargränssnittet och hastigheten irriterande långsam.

 5. “Tänk om det inte finns några boklådor kvar[..]”

  Läskigt eller hur, det kommer inte gå att låna ut böcker, ingen boklåda, och ditt bibliotek kommer försvinna med din bokleverantör. All modern litteratur kommer låsas inne.

  LCD Läsplattor kostar numera 1000kr för de billigaste Android varianterna, vi kommer väl ner till 300 kr om något år.

 6. Jag ska nog ge mig på det också. Läste just utdraget ur blairbiografin i sin version för Kindle. Tycker det är överraskande bekvämt för ögonen.

  Jag tycker det fungerar ganska bra att läsa rapporter och dylikt i iBooks också.

Leave a Reply