Det eviga havet

Vid Dana Point, utanför LA. Sitter vid stranden efter två dagars konferens. Surfarna väntar på vågor, människor promenerar på stranden i soldiset. En mjuk vind, nordvästlig, blåser in över oss. Det doftar salt och tång och – ja, hav. Det eviga havet.

Det är de små mellanrummen i livet som öppnar upp världen. Imorgon går flyget åter hem, men just nu kan jag strosa och låta tankarna vandra fritt.

Jag lyssnar på Beach Boys – Good Vibrations. Tyler Cowen sade någonstans att deras musik låter glad, men faktiskt är mycket melankolisk. Just den här sången tycks liksom höra hemma här.

Vågorna blir större med eftermiddagen. Kanske är det tidvattnet som går in? Jag är inte säker. Surfarna verkar nöjda, i alla fall. Livsformer. Så många olika former av liv.

Det kanske är den känslan som jag vill åt, att befinna mig mellan de olika formerna av liv, de olika livsvalen. Jag hör inte hemma här, men just det gör att jag kan känna mig märkvärdigt fri. Den där känslan man har när man kör genom en stad. Det finns andra som hör hemma här, deras liv pågår parallellt med våra.

En konversation med en kollega. Hon undrade hur man uppfostrar barn så att de blir optimister, eller, bättre: kan känna optimism om framtiden. Våra barn växer upp en berättelse om en framtid som är kort, en horisont som sluter sig. Klimatförändringar, terrorism…var det annorlunda för oss? Jag minns skyddsrummen på Trollbodaskolan. För atomkriget. Men sedan föll muren, något ändrades väl ändå?

Kanske vill vi inte att barnen skall växa upp som optimister eller pessimister. Kanske vill vi bara att de skall känna att framtiden är öppen. Att den blir vad vi gör av den. Det är skillnaden inte mellan optimism och pessimism, utan mellan determinism och öppenhet.

Som det eviga havet.

Ahh
Good, good, good, good vibrations
(Oom bop bop)
(I’m pickin’ up good vibrations)
She’s giving me the excitations
(Oom bop bop)
(Excitations)
Good, good, good, good vibrations
(Oom bop bop)

Na na na na na, na na na
Na na na na na, na na na
Na na na na na, na na na
Na na na na na, na na na

Leave a Reply